Så söker du fram fria bilder på nätet

Du kanske har skrivit en bra artikel eller blogginlägg men den blir inte komplett förrän du har en bild med. Bilder har en förmåga att berätta en historia och integreras ofta i texter.Fria bilder på nätet

På nätet finns det massor av bra bilder men alla bilder är inte fria att använda. Men hur vet du vilka bilder du får använda och om du använder en bild, vad har du för skyldigheter i och med det?

Nu tänkte jag reda ut detta en gång för alla vad som gäller, häng med.

 Här under listar jag en rad olika bildrättighetstyper som jag hoppas ska hjälpa dig att göra rätt när du väljer bilder till dina texter.

Googles bildrättighetstyper

Innan vi ger oss in de bästa resurserna för fria bilder får du här de olika klassificeringar som du bör känna till som finns hos Google.

Får användas och delas

Dina resultat inkluderar bara bilder som är märkta med en licens som tillåter dig att kopiera och/eller modifiera bilder på ett sätt som är specificerat i licensen.

Får användas och delas, även kommersiellt

Dina sökresultat för denna klass kommer bara att inkludera bilder som har en licens som tillåter dig att kopiera bilder för kommersiell användning på ett sätt som beskrivs i licensen.

Får användas, delas och ändras

Dina sökresultat i denna klass kommer bara att inkludera bilder märkta med en licens som tillåter dig att kopiera och modifiera bilder som är specificerade i licensen.

Får användas, delas och ändras , även kommersiellt

Dina sökresultat kommer bara att inkludera bilder märkta med en licens som tillåter dig att kopiera och modifiera bilder för kommersiell användning på det sätt som beskrivs i licensen.

1. Google Bilder

Google Bilder är en av de bästa ställen du kan hitta för att finna bra bilder till dina texter. För fria bilder, klicka på verktygssymbolen (se bild) och välj “Avancerad sökning”. Välj den typ av licens på bilden du vill ha, sätt igång och sök och du får sökresultat bara med bilder med den typ av licens du valt, smart va. www.google.se

Varning: Ta inte vilken bild som helst som du hittar på Google, bilderna är skyddade av strikta rättighetsregler.

gear
Ikonen högst upp till höger på Google.
Google
Här filtrerar du fram de rättigheter du vill använda.

2. Flickr Creative Commons 

För att använda bilder från Flickr skriver du in sökordet, gå in i “Avancerad sökning” som du hittar under sökrutan, välj “Creative commons längst ner. www.flickr.com

flcikr

3. PhotoPin 

Ett av de enklaste säten att hitta hitta bilder från Creativ Commons är att söka i Photopin. Tjänsten hittar bilder som uppfyller alla krav som gör det enklare för dig att hitta och använda den bild du söker för ditt innehåll. wwwphotopin.com

photopin

4. FreeDigitalPhotos

Den här tjänsten har en av de bästa fotobankerna. Fria bilder är mindre i storlek, gjorda för bloggar men om du behöver större bilder går de att köpa. FreeDigitalPhotos.net

freedp

5. Gör dina egna

Ett sätt att få fria bilder är att fota själv. Om du inte hittar rätt bild på nätet kan du kanske ta bilden själv eller anlita en fotograf som tar den åt dig förstås. Ett verktyg där du kan redigera bilder online är PicMonkey. Ett enkelt verktyg för att bearbeta dina bilder i.

Staffan Lind Editerat
Egen tagen, får användas, delas och ändras hur mycket som helst ;).

Hoppas du nu med gott samvete kan välja ut de bilder du vill ha från nätet, lycka till.

Den här artikeln syntes första gången på Malhar Barai’s blog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *